5 gode råd når du vil købe en retro lampe

5 gode råd når du vil købe en retro lampe

Retro er en kombination af nyt og gammelt. Typisk er det et gammelt design som er produceret på ny. Retro er også et vidt begreb. Men det har altid noget med at kigge tilbage i tiden at gøre. Men alle kan kalde deres ting for retro. Retro er in, og det sælger. Og når noget sælger vil der altid være nogle der prøver at udnytte at der er stort efterspørgsel. Der er ingen mening i at anskaffe sig retro ting, bare fordi de sælges som retro. Også i fortiden er der blevet produceret og solgt en hel del ragelse. Og du ønsker vel ikke at købe ragelse, bare fordi det bliver solgt som retro?

1. Retro er ikke bare retro

Gør dig lidt klog på emnet. Når du vil købe en retro vare skal det helst være noget der er begrebet værdig. Retro produkter skal helst være kvalitetsprodukter. Og for det meste mener man designer produkter. Når du vil købe et retro produkt er det en god ide at lære lidt om de designere der har lavet den slags produkter du er efter. Jo mere kendt en designer er, jo bedre er retro produktet.

2. Lær lidt om de kendte designere

Det er ikke kun i Danmark at der findes gode og kendte designere. Vi har alle hørt om Jørn Utzon, Poul Henningsen og Lous Poulsen. PH og LP er nogle af de største navne indenfor retrolamper. Men der findes også mange andre gode og kendte designere. At købe retro kan også ses som en investering. For mange er netop det grunden til at købe et retro produkt.

3. risikofaktor

Ligesom med alle andre investeringer er der en vis risiko. Der er sikre og usikre investeringer. Typisk har de usikre investeringer også de bedste chancer for et godt afkast. Men også de bedste chancer for at det går galt. En PH eller LP lampe er en sikker investering. De er dyre, men du kan med stor sikkerhed regne med at de vil blive ved med at stige i værdi.

4. Tjek, om der er en licens

Retro produkter fra kendte designere bliver produceret på licens. Og licensen garanterer dig en god standard. Det gælder både det håndværksmæssige, det designmæssige og materialernes kvalitet. Jo mere kendt designeren er, jo dyrere vil produktet også være. Men det garanterer dig også at det ikke vil miste sin værdi. Tjek om den retro vare du vil købe er produceret på licens. Den garanterer både kvalitet og autenticitet.

5. Sikker handel

At købe et retro produkt fra en kendt designer er normalt en sikker investering. Med mindre kendte designere er risikoen større, men du kan være heldig. Også med mindre kendte designere køber du et kvalitetsprodukt. Men du skal også være opmærksom på sælgeren. Køb dine retro produkter helst hos autoriserede forhandlere. Det kan sagtens være en online butik eller en online auktion. Men køb ikke bare fra hvem som helst, uden at sikre dig at varen er autentisk og lovlig.

Jan Hansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *