Ergonomisk gaming stol – en investering i helbredet

Ergonomisk gaming stol – en investering i helbredet

Der er ingen tvivl om, at gaming er blevet uhyre populært i Danmark. Se blot på de forskellige danske fodboldklubber, der også som en del af deres samlede pakke nu har et gaming hold. Som de fleste også ved er motion vigtigt, og mange synes heller ikke at Esport som sådan er nogen sport. Det er er i hvert fald en sport, der er utrolig stationær, og ligesom med stationært stillesiddende arbejde, har man også her brug for en god ergonomisk stol så man ikke får ondt i ryggen.

Netop folkesygdommen ondt i ryggen danner grundlag for en undersøgelse, som jeg læste om fra USA. Her havde man målt et esport hold på almindelige stole og et hold der testede gode gaming stole. Testen varede ca. 1 år. Her viste det sig, at det hold, der hver især gamede med en god gaming stol også havde en overvejende tendens til at have en fordel i spillet. Samtidig fik denne gruppe af spillere heller ikke så ondt i ryggen, som den anden gruppe af spillere, der brugte almindelige kontorstole.

Hvorfor præsterede det ene esport hold bedre?

Der kan være flere teorier på hvorfor det ene esport hold klarede sig overordnet bedre til gaming end det andet. Dvs. vandt flere spil og konkurrencer. En ting man kan nå langt med er placebo effekten. En anden faktor er held, og den tredje grund kunne være at holdet simpelthen havde bedre spillere. Derfor er der heller ikke noget evidens bag forsøget. Dog synes jeg alligevel, at det var et interessant resultat.

Hvorfor er en gaming stol så god at have?

En god gamer stol er specielt designet til at sidde lang tid foran computeren med. Har man virkelig fordybet sig i et spil, som kræver flere timer, så har kroppen krav på en ergonomisk rigtig stol. En god gamer stol er specielt udviklet til disse gaming seancer, og stolen er udformet sådan, at kroppen har det bedst muligt.

En “normal” god ergonomisk kontorstol har typisk ikke samme nakkestøtte som en gamer stol har. Støtten til din ryg og nakke er typisk noget bedre på en gaming stol, da man modsat kontorstole sidder i længere tid ad gangen på en gaming stol. Udover det så er det min erfaring, at der typisk også er flere indstillingsmuligheder. F.eks. er der ofte en god armlænsstøtte, da det er vigtigt, når man sidder behageligt med gamer musen i hånden.

I min bog er en gaming stol altså essentiel for det både den professionelle esport spiller, men også for den gameren der spiller på hobby basis. Selvom der ikke er noget evidens bag undersøgelsen jeg refererede til, så indikerer det for mig, at man kan performe bedre over langt sigt med en god støttende stol. En vigtig ting man skal huske ved gaming og stillesiddende arbejde er bevægelse. Som fysioterapeuter siger, Den næste stilling er den bedste stilling. Husk at holde en del pauser og stå op engang imellem. Endnu bedre, Invester i et hæve/sænke bord, så du kan arbejde længere tid ad gangen mens du er oprejst.

Jan Hansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *