Opbevaring af fødevarer har ændret sig meget gennem historien

Opbevaring af fødevarer har ændret sig meget gennem historien

Vi tager ofte fryser, køleskab og langtidsholdbare madvare for givet. I hvert fald er det ikke noget vi tænker meget over, det er bare sådan det er. En gang i mellem kan tanken dog strejfe; hvad hvis alt dette pludselig forsvandt, hvad hvis strømmen pludselig forsvandt, for evigt?
Så ville vi pludselig ikke kunne få noget at spise, eller i hvert fald ville vi få en del mindre at spise. Nu forholder det dog sig således at for størstedelen af menneskehedens eksistens, har køleskabet ikke eksisteret. Faktisk er det mindre end 200 år siden det blev opfundet, og mindre end 100 år siden, at det blev en almindelige ting at have i hjemmet.
I dag findes der rigtig mange gode køleskabe, men en gang imellem er det værd at stoppe op og tænke over vi heldige vi er, når det kommer til den tid vi lever i. Der er altid frisk mad, og der er næsten altid rigeligt af den.
Før køleskabet forsøgte man at opbevare fødevare så godt man kunne. De mest kendte metoder har været mørke og kolde kælderrum eller jordhuler. Det er muligt at vores viden omkring bakterier er temmelig ny, men man har aldrig været i tvivl om hvorvidt at varme og lys hurtigt fordærvede maden.
Udover mørke, kolde rum, så har man også benyttet sig af forskellige konservering metoder, mange som vi stadig bruger i dag. Det kunne for eksempel være fermentering eller konserves.

Hvordan finder man frem til det bedste køleskab?

Et af de store spørgsmål, når man skal have et nyt køleskab, er om man skal købe brugt eller nyt. Begge dele har sine fordele og ulemper, og alt i alt er det et spørgsmål om at holde dem op imod hinanden.
Fordelen ved at købe nyt er åbenlys. Du får et produkt som er nyt, tjekket igennem og som har en medfølgende garanti. Det vil sige at hvis der er problemer fra fabrikationens side, så kan man få det repareret uden problemer. Til gengæld er et helt nyt køleskab også en dele dyre.
Hvis man har et stramt budget, men køleskabet er røget sig en tur, så kan det måske være en god ide at købe et brugt. På den måde kan man hurtigt finde et nyt, og de behøver ikke være særligt dyre. Der er altid nogle som skal af med et gammelt køleskab som bare står og fylder.

Spørg en ekspert til råds

Der findes mange forskellige modeller inden for køleskabe, og det kan være svært at finde rundt i. Samtidig er der mange som har nogle specielle, men meget praktiske funktioner. Det kunne for eksempel være en indbygget isterningemaskine. Hvis man har nogle specielle behov, så er det en god ide at spørge nogle kloge hoveder til råds.
Hvis man er nervøs for at en sælger prøver at prakke en noget på, så spørg rundt ved flere forskellige og sammenlign deres svar.

Jan Hansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *